Stichting Het Overleg Dutch Law Firm Librarians  
     
Het Overleg

Doorzoek deze site met
   
Home Bijeenkomsten Agenda Publicaties Beroeps informatie Links Prikbord Contact

Verslag workshop “Leren Innoveren”

Onder de titel ‘Leren Innoveren’ verzorgde op 19 juni Daphne Depassé voor Het Overleg een inspirerende workshop over Plan B. Plenaire uitleg door Daphne van de methodiek van Plan B werd afgewisseld met groepsopdrachten, waarbij de theorie in de praktijk gebracht werd. Op de door Dirkzwager beschikbaar gestelde locatie bleek het dankzij het mooie weer uitstekend mogelijk om buiten aan de praktijkopdrachten te werken.

Uit de verschillende vraagstukken werd gekozen voor het onderwerp digitalisering. Dit thema werd vanuit verschillende perspectieven benaderd: de cliënt, de partners en de medewerkers/fee earners. Deze aanpak hielp de deelnemers met een andere kijk (Plan B) naar hun werkwijze te kijken.

Plan B geeft meer inzicht in de weerstand die je kunt ondervinden bij innovatietrajecten. Zo kwam hierbij onder andere de het leeftijdsverschil naar voren gekomen. De oudjes: ‘we hebben het altijd zo gedaan, waarom veranderen, heeft geen nut, klant vraagt er niet om, wil kunnen arceren, etc.’. Jongeren: ‘googlen, multitasken’.

Hoe hiermee om te gaan? Je moet achterhalen wat de oorzaak is, waarom de fee earner moeite heeft om over te stappen naar digitaal, het niet prettig vindt.
Middelen zijn: doorvragen, minsten vijf maal ‘waarom’ vragen. Probeer te achterhalen wat ze echt doen, doe niet alleen maar aannames. Zoek quotes van cliënten op. Ga observeren door te kijken hoe een advocaat werkt, ga bij de receptie zitten om te kijken hoe een klant beweegt. Maak ideeën tastbaar door te tekenen, te plakken, te bouwen.

Door je te verplaatsen in de cliënt, de partner of de fee earner, word je je meer bewust van zijn weerstanden.

Na een door Dirkzwager verzorgde gezellige borrel zijn we zijn met uiterst nuttige handvatten naar huis gegaan.

Het idee is geopperd om Plan B los te laten op de (eeuwige) uitgeversproblematiek. PAUC Overleg gaat onderzoeken of dit –op korte termijn- haalbaar is.


 


Wilt u hier ook uw logo met hyperlink naar uw site? Laat het ons weten.

 

   
     

© 2001-2024 Het Overleg